Elektrik şebekesinde meydana gelebilecek olası, kısa veya uzun süreli elektrik kesintilerinde, gerilim dalgalanmalarında (çöküntüler, yükselmeler veya ani değişikler), frekansın stabil olmadığı durumlarda bağlı cihazları bu değişimlerden koruyaran ve sağlıklı, kesintisiz çalışmalarını sağlayan elektronik cihazlardır.
Statik UPSler; sadece yarı iletkenlerden oluşan hareketli parçası olmayan UPSlerdir.
Dinamik UPSler; hareketli senkron motorun elektrik enerjisi üreterek cihazları beslemesi prensibiyle çalışan UPSlerdir.
Statik UPSleri Offline, Line-Interactive ve Online olarak 3 bölüme ayırabiliriz.
Online UPSleri Konvansiyonel ve modüler olarak 2 bölüme ayırabiliriz.
Konvansiyonelin kelime anlamı alışılagelmiş, gelenekseldir. Bu cihazlar monoblok yapıdadır. (Stand alone)
Modüler UPSler ise Frame içerisine yerleştirilen güç modülleri ile güç artırımı yapılabilir mimaride tasarlanmışlardır.
Şebekeye bağlı cihazlarımıza doğal saf temiz sinüs formunda bir gerilim sağlamak için doğrultucu ünitesi, şebekeden gelen AC gerilimi önce doğrultucu ile DC gerilime çevirir. Doğrultucu hem eviriciye (invertör) gerekli olan enerjiyi, hem de akü için gerekli olan DC gerilimi sağlar. Bu DC gerilim, akünün şarj edilmesinde kullanılır sonrasında evirici yardımı ile tekrar AC gerilime dönüştürülür.
Bir kesintisiz güç kaynağında olması gereken özellikler :
Güç kaynakları için standart bir çalışma süresi yoktur. İnform müşteri talebine göre istenilen çalışma süresini sağlayan KGK sunabilir.
Herhangi bir elektrik kesintisi durumunda veya şebeke elektriğindeki kalitesizliklerde (gerilim dalgalanması, kırpışma vb.) ortaya çıkabilecek olumsuzluklara karşı kullanılan elektromekanik ürünlerdir.
Kesintisiz güç kaynaklarının kullanım ömrü veya dayanımı için standart bir süre yoktur ama üreticinin belirlemiş olduğu teknik kurallara uyulması ve düzenli bakım yapılması KGK ömrünü ciddi olarak olumlu etkiler.